DAILY NEWS Nov 27, 2012 10:01 AM - 0 comments

Wood does wonders at UBC

TEXT SIZE bigger text smaller text
2012-11-27

Perkins+Will and Equilibrium Consulting join the University of British Columbia in celebrating the official opening of the Earth Sciences Building (ESB). Using wood as its primary structure, this innovative five-storey building is North America’s largest panelized wood structure.new ESB is an outstanding demonstration of the fusion of leading-edge international technologies and British Columbia based design concepts. The building utilizes timber elements in a wide-array of innovative applications, in addition to its amazing “floating” glulam staircase.
"The new ESB, designed by Perkins+Will with Equilibrium Consulting, serves as a leading example that entrenches the wood and building industries of British Columbia as global leaders in wood design and engineering, and innovative uses of wood applications,” says Werner Hofstätter, speaking on behalf of Wood WORKS! BC and the Canada Wood Council.

Shared between the Earth, Ocean and Atmospheric Sciences, the Department of Statistics, the Pacific Institute for the Mathematical Sciences, the Office of the Dean of Science, and the Pacific Museum of the Earth, the ESB provides ample opportunity for interdisciplinary exchange between departments. Designed to foster shared learning and collaboration, the new building houses state-of-the-art teaching and research spaces that put ‘science on display’ while enhancing the campus’ public realm. 

“The new Earth Sciences Building puts our research and public outreach initiatives on prominent display along UBC’s Main Mall,” says Simon Peacock, Dean of the Faculty of Science at the University of British Columbia. “It’s wonderful to be able to offer this marvelous facility to the UBC Science community, and to expand the Faculty’s public face on campus.”

Organized into two wings, the building surrounds an open-concept atrium featuring a dramatic free-floating cantilevered solid timber staircase, a first of its kind in the world. The clean and elegant lines of the impressive timber stair appear to defy gravity while visually expressing the aesthetic and structural capabilities of modern engineered timber. The academic wing also uses the natural warmth of wood to create an inviting environment for faculty and students while reducing the building’s environmental impact through carbon sequestration. 

“The use of wood is in line with the environmental goals of the project, as it boasts a  low embodied energy profile and sequesters carbon dioxide, thereby mitigating the impact of climate change,” says Jana Foit, ESB’s Project Architect and Higher Education Practice Leader of Perkins+Will’s Vancouver office. “The combination of solid, cross-laminated wood and wood-concrete composite panels makes the ESB an innovative project in Canada and abroad—raising the bar for the use of wood for other large-scale, high-performance projects.”

Eric Karsh, co-founder and Principal of Equilibrium Consulting, the structural consulting firm on the project adds, “There has been a lot of discussion recently about the benefits of wood construction, particularly as it relates to mid-rise and tall structures. The ESB serves as a built example that will help transform our industry’s understanding of what is possible with wood. This is incredibly rewarding for all of us on the team.”

As part of the University’s ongoing strategic relationship with Perkins+Will, ESB builds upon the success of the ground-breaking Centre for Interactive Research on Sustainability, which opened last fall under a mission to serve as a catalyst of change. As leaders committed to pushing the boundaries in sustainable design, UBC and Perkins+Will share a common vision that considers the entire life-cycle impacts and opportunities of a building. This partnership has been further enhanced by the Perkins Will’s in-house research team, whose activities extend to other areas of the University’s culture and operations through combined efforts on innovative sustainable research, such as life-cycle assessments, LEED implementation, and classroom design guidelines, in addition to Perkins+Will’s lecture series on green design and sustainable building science.

“Great facilities help create great graduates who in turn build great companies and institutions," says UBC geology alumnus Ross Beaty, Chairman of Pan American Silver Corp. and Alterra Power Corp, and Chair of the UBC Earth Sciences Building Campaign. "UBC’s world-renowned reputation for excellence in earth, ocean and atmospheric sciences is enhanced with this fine new building, which I am most proud of helping establish for future generations.”

About Perkins+Will

Perkins+Will is a multi-disciplinary design firm with over 29 years of experience in Vancouver. The firm is known for design excellence and innovation, approaching the challenges of architectural, interior and urban design with a global vision and unmatched resources. Led by a strong leadership group who provide a range of expertise and diverse perspectives, Perkins+Will Vancouver is able to maximize its clients’ vision, transforming ideas into built excellence, on time and on budget.

Founded on the belief that design has the power to transform lives and enhance society, the office is deeply connected to its community, donating one percent of its design services to local, non-profit organizations every year. Committed to the 2030 Challenge, the firm is ranked among North America’s leading green practices with an in-house research department and one of the largest portfolios of completed, deeply sustainable buildings, interior spaces and urban plans.

As a testament to their commitment to excellence, Perkins+Will Vancouver has received more than 150 design honours, including 6 Governor General’s Medals in Architecture, 13 Lieutenant Governor of British Columbia Awards in Architecture, the coveted Royal Architectural Institute of Canada Firm of the Year Award, and has consistently been named one of Canada’s Greenest Employers by the Globe and Mail.  perkinswill.com

 

About Equilibrium Consulting

Equilibrium Consulting is a Vancouver based structural consulting firm with a reputation for innovation and design quality. Established in 1998, the firm has contributed to an impressive number of award-winning designs, quickly establishing itself as the NEXT GENERATION on the stage of top BC design oriented engineering practices. The firm’s portfolio includes projects throughout Canada, the United States, Asia and Europe.

The firm is specifically recognized internationally for its innovation and expertise in timber engineering, for projects such as the Art Gallery of Ontario Galleria Italia façade and the Raleigh-Durham Airport Terminal C roof. The firm also co-authored the recently published multidisciplinary Tall Wood study, which provides a structural solution for the construction of timber high rises reaching 30 storeys in high seismic zones. The report has been featured by CNN, the Economist and will be featured in the December edition of National Geographic.  eqcanada.com

Photos

Organized into two wings, the building surrounds an open-concept atrium featuring a dramatic free-floating cantilevered solid timber staircase, a first of its kind in the world.
Larger photo & full caption

File size: 16 KB (219px X 328px)
Caption: Organized into two wings, the building surrounds an ope...
Designed to foster shared learning and collaboration, the new building houses state-of-the-art teaching and research spaces that put 'science on display' while enhancing the campus' public realm.
Larger photo & full caption

File size: 18 KB (330px X 330px)
Caption: Designed to foster shared learning and collaboration, t...


Horizontal ruler
Horizontal Ruler

Post A Comment

Disclaimer
Note: By submitting your comments you acknowledge that Canadian Interiors has the right to reproduce, broadcast and publicize those comments or any part thereof in any manner whatsoever. Please note that due to the volume of e-mails we receive, not all comments will be published and those that are published will not be edited. However, all will be carefully read, considered and appreciated.

Your Name (this will appear with your post) *

Email Address (will not be published) *

Comments *



* mandatory fields