Chat with us, powered by LiveChat

Du Tour Residence

The Du Tour Residence in Laval, designed by an architect in the 1960s, has belonged to the same family for decades. Recently renovated by Architecture Open Form in collaboration with interior design firm FX Studio par Clairoux, the home’s interior was transformed into a contemporary space while maintaining the soul and memories associated with it.

The design concept was developed by highlighting the horizontality of the building’s “prairie style” architecture and reintroducing the use of natural wood. Architecture Open Form enlarged both levels in order to offer impressive views of the river and the surrounding natural area. To respect the building’s horizontality, great importance was attributed to movement within the space, the perspectives it offered and its distinct horizontal volumes. Some existing elements, including the natural stone central chimney, were conserved to preserve the soul of the family home. Light materials and pale, nuanced colours were used to enhance the quality and volume of the space.

The horizontality of the residence is underlined by terraces at each end that are covered by the continuous wood roof. The first, to the northeast, overlooks a small stream flowing into Rivière des Prairies. Connected to the kitchen and dining room, it has become a place of meditation at breakfast-time. At the other end, a second terrace faces south and is connected to the gym and sauna, which are in the basement. It houses an outdoor kitchen, fireplace, dining room, relaxation area and spa. Enclosed by its roof, cedar shutters and vegetation, it has become a haven of peace.

X