Chat with us, powered by LiveChat

West Coast Businesses Honoured at 2019 AMWAC Awards of Excellence

The Architectural Woodwork Manufacturers Association of Canada (AMWAC) awarded Sticks and Stones Design Group, Canmore Woodcrafters, and Ashton Construction the top prize for Product Design & Quality, for their work on the new Guardian Radiology clinic.

Joel Klassen Photography

Guardian Radiology is a medical imaging group, who embraces the progressive shift to providing local care for rural communities.

The group’s new Canmore location reflects a mountain modern aesthetic to embody the Alberta town’s natural surroundings.

The project was also a finalist in the Feature Millwork category, while the founder of Canmore Woodcrafters, Ernst Salzgeber, was recognized with a Life Member Award for his contribution to the AMWAC Southern Alberta Chapter.

Guardian Radiology’s team focused primarily on the reception and waiting areas, as well as lighting and ceiling features, circulation zones, and exam rooms.

Joel Klassen Photography

Prepared by Lloydminster AB.’s UGG Universal Consulting Group, the scope of interior design services was to evaluate the floor plans for efficiencies, and design feature opportunities.

The design intent was to create a grounding space for clients, staff and visitors by using a palette that speaks to Canmore’s earthy environment. The collaborative team incorporated elemental materials, millwork and signage to create layer rhythms that emphasize a unified design scheme.

The reception area has a curved statement desk, with a swooping wood transaction counter. Its curves are articulated with timber beams and bulkhead cladding, which is a feature that runs through the waiting area and hallway.

Joel Klassen Photography

According to the clinic’s developers, the signage wall behind the reception desk was built by layering painted MDF panels, laser-cut in mountain-shape silhouettes, with inter-spaced LED lighting strips for back lighting.

To increase the depth of the installation, the front face is made of multi-toned wood slats with metallic lettering.

Room designation and way-finding are enhanced by custom wood doors bordered by high-contrast black metal frames. Over-size wall graphics guide visitors to the public washrooms, and a soothing vinyl wall-covering pattern is introduced in each room in varying colours.

The waiting area features a custom-designed bench, a combination of medical-grade bariatric, and standard chairs upholstered in vinyl.


Interior Design (Lead): Aleks Zablotni-Schantz, BGS, DID, Senior Interior Designer, Sticks and Stones Design Group inc. | Space Planning : UGG Universal Consulting Group | Construction : Steve Ashton, Ashton Construction Services 

X