Chat with us, powered by LiveChat

View Master: Cottage on the Point

Anchored on a rocky peak in Lanaudière, Quebec is a Paul Bernier Architect renovated cottage home that takes advantage of its scenic views overlooking the lake.

Cottage on the Point has been in the client’s family for 40 years and its expansion was designed to make it an open, fluid, and bright space. The proximity to the shore led the architects to plan the extension on top rather than on the sides. Only the screened porch was added at ground level. How to add a floor to this typical small log cabin with its sloping roof without denaturing it and losing its trace? The solution was not to pretend that this addition had always been there. The project had to allow the old and the new to be clearly visible.

Photo credit: Raphaël Thibodeau

Contrast and continuity was an integral theme in the design of this house as it bonds  two eras: the original log cabin and the contemporary addition. The original cabin is rustic, made of stone and log with its sloping roof with wide overhangs. The addition is a clean and monolithic volume but whose material (wood) and colour echo those of the original cottage. The various breaks in the roof slope of the addition also reflect those of the old cabin. There is also, even in the original cottage, a certain mix of styles, with modern elements, such as the slanted windows, characteristic of the period of the 1950s to 1970s.

Inside, this coexistence of styles and periods is also present. The old massive stone fireplace has been restored and is now visible on all sides, right in the centre of the space, while the new staircase is light and minimalistic.

Photo credit: Raphaël Thibodeau

It was also important to preserve the cathedral ceiling of the old cottage, even if a floor was to be added above. To do this, the old roof, which was frail, was completely removed and replaced by a Douglas fir structure replicating the slope and supporting the new floor. Outside, the old roof profile of the original cabin is still visible.

Adding a story had a significant benefit that the clients and the architect could see during the design process by climbing onto the roof of the old cottage. This promontory offered an exceptional view of the lake and an opening to the sky that did not exist on the ground floor. This observation post has been given to the master bedroom. From their bed, the owners have a view of the point with these tall pines, as well as the lake and the starry night sky.

Photo credit: Raphaël Thibodeau

The addition on the roof also serves to illuminate the ground floor. Through a large vertical opening on the east side, upstairs, the morning light enters inside and filters down to the lower level through the walkway floor made of translucent glass. Thus, the heart of the cottage on the ground floor, which would normally be darker, is illuminated with natural light. A large window at the top of the stairs also acts as a skylight and offers a view of the sky as you go upstairs.

The new screened porch installed on the south side, and fitted with 2 skylights discreetly inserted into the structure, offers another place to enjoy the outdoors in a space bathed in the natural light that reflects on the water.

The old cabin is made of logs and sits on a stone foundation. This stone base, anchored on the rock cap from which the site is made, helps to integrate the cabin into its natural environment.

Stone and solid wood are also used in the interior, in tone on tone. The other surfaces are mainly white, thus maximizing the light and highlighting the colors of the surrounding nature.

X