Chat with us, powered by LiveChat

A seat at the dinner table: Patricia Residence

The Patricia Residence is a renovation and an extension of a semi-detached house in Greenfield Park by Dupont Blouin architects. Located on the South Shore of Montreal, the home integrates a 3-level addition to allow the emergence of a large dining room and multifunctional space on the second floor, as per the client’s request.

Photo credit: Olivier Blouin

According to the architects, the client sought a more welcoming and open kitchen that would encourage her to cook, as well as a dining room with  a large family table for occasional reunions. The kitchen is surrounded by two volumes, one high up that integrates the appliances and hides the stairs, and a lower one that houses a Corian countertop all the way to the window. Bathed in natural light by its orientation to the south, this new bright, and spacious kitchen contrasts with the dark old narrow, and angled one.

Photo credit: Olivier Blouin

As the heart of the project,  the kitchen sets the tone for the adjacent reception areas: minimalist, bright, and aligned. The L-shaped countertop slightly closes off the kitchen, but keeps it visually open to the large reception area. In the dining room, exposed joists highlight the expansion while providing more height to the space. Special attention was paid to the openings to frame the views, open onto the courtyard, and enjoy the sunshine at the end of the day.

Photo credit: Olivier Blouin

As the client is passionate about orchids and has a large collection of tropical flowers, the architects proposed to integrate a plant library, like a vertical garden. This furniture blends harmoniously into the space while having its own identity, slightly detached from the floor and ceiling. A birchwood floor and a monochrome aesthetic unify the kitchen, dining room, and library space.

Upstairs, the extension gives place to a multifunctional living room. At once office, yoga room, and living room, the space allows for multiple activities in an open and bright space. The corner office runs along the two walls of the north façade and benefits from constant light all day long. At both ends of the office, storage space has been provided to store all the accounting records of this self-employed worker. A bright office that makes working at home pleasant and contrasts with the small room in which the old one stood, and where the architects have fitted out a bathroom for the master bedroom. The project also includes the renovation of the client’s room for a minimalist and luminous rest area.

Technical Sheet

Project Name: Patricia Residence
Location: Greenfield Park, Quebec, Canada
Square footage: 2700sq.ft.
Cost of renovation: 400K $
Project Completion: 2020
Architects/designers: Marie-Josée Dupont & Olivier Blouin
Photographer: Olivier Blouin, olivierblouin.com
Kitchen consultant: Gepetto Cuisine
Mill Worker: Hubert Tachereau
Lighting: Lambert et fils, Menu
Appliances: Wolf, Bosch
Furniture: Hay, Menu, Dupont Blouin
Plumbing fixtures: Aquabrass, Blanco
Porcelaine and marble: Ciot

X