Chat with us, powered by LiveChat

No Place Like Home: High Park Residence

Batay-Csorba Architects pays homage to Toronto’s traditional homes, and the Italian heritage of its clients, with a three-story dwelling. Built for a retired couple, the High Park Residence ensures a sensitivity towards wellbeing, mobility, and convenience.

The design of the Pacific project is born from the homeowners’ values and traditions where the comforts of their past are now viscerally felt within their present-day lives.

Batay-Csorba Architects’ design utilizes the vault — one of the most common archetypes of ancient Roman architecture, characterized by its powerful modulation of light and its sense of lightness.

In adopting this typology into a domestic space, the architects evolved the vault from its primary form, puncturing, cutting, and peeling it into new geometries that help to distribute light and air into key locations.

doublespace photography

The vault geometry extends the length of the lot, informing a relationship between the façade and the interior. From the exterior, the brick vault is a subtraction from the otherwise monolithic brick frontage. This monolithic façade is created through a focus on the rich materiality of the brick coursing, and the isolated dormer which mirrors the proportions of the neighboring house.

The brickwork that covers the façade and wraps the ceiling and walls of the carport plays into Toronto’s history of masonry detailing when the city’s stock of Victorian houses was built in the 19th century.

The front of the home is reduced to a monolithic façade – where single repetitive material ornamentation, an adaptation of the Flemish-bond, becomes an even but textured brickfield placing emphasis on the vaulted profile. This field of patterning emphasizes a play of light and shadow and picks up on seasonal changes.

As a retired couple intending to age in place, the architects state that it was essential that they had access to parking on site. Wanting to refrain from the suburban folly of a garage-fronted street, the decision to create a carport shaped the formal organization of the entire project.

The integrated carport carves the front façade, creating a processional entryway reminiscent of the portico; an architectural feature found in roman architecture which covers and extends from the entrance often as a vault or colonnade.

Vaulted porches are also a prevalent form in Toronto’s Victorian housing stock. Toronto’s residential streets are often punctuated by front porches (rather than garages) to create a transitional space between the street and the home. In the case of Pacific Residence, the carved carport creates an inverted porch, which creates an introverted presence on the street.

To emphasize the project’s geometric simplicity, all circulation, services, and entry conditions are tucked into a linear bar that runs adjacent to the vault. Upon entering the house, visitors begin in a compressed service ‘bar’, which then opens into the ground floor’s expansive and airy living spaces. Throughout the length of the ground floor, the barrel vault’s persistent geometry connects these living spaces, accentuating the client’s desire for connectivity in food preparation, eating, and socializing.

Photo credit: Doublespace Photography

The vault remains intact in the dining room, is cut at the length of the kitchen, becomes intact again in the living room, and then unfolds and peels into the backyard. This spatially delineates connected spaces, while also providing natural light to flood into the deep and narrow lot.

While the ground floor remains unimpeded and connected, the second floor is sliced into rooms connected by bridges. This allows for rooms to be stacked in a narrow lot with natural daylight reaching each room and the ground floor below. On this floor, the services of the laundry room, bathroom, and stairs are also tucked into the ‘bar’, while the bedroom, study, and master suite are stacked from the front to the back of the house.

The slice between the bedroom and study allows both rooms to share natural daylight brought in from the lightwell and the façade’s dormer window. The master suite is lit from both the house’s back façade and the skylight above the kitchen.

Project Information

Location: Toronto Ontario, Canada

Area: 3,500 sft

Photography: Doublespace Photography

Status: Completed, 2020

X