Chat with us, powered by LiveChat

Made in Little Italy: Residence Alma

Atelier Barda designed a full renovation project in Montreal’s Little Italy District that focuses on three archetype design principles: the loggia, the passageway, and the colonnade.

Commissioned by a private client of Atelier Barda, the redevelopment of Residence Alma features an existing commercial ground floor space, as well as consolidating two upper floor apartments in order to design a single-family residence.

Photo credit: Alex Lesage

“The main idea was to preserve the existing façade, and to use the envelope to deflect from what is happening inside,” explain the architects. “We tried to respect the past, while making slight additions to delineate old from new, including rounded brick columns that subtly contrast with the angular architecture of the original building.”

In respecting the external façade of the building, Atelier Barda made only subtle changes to existing elements in order to transition the building from the past to the present. The architects completely gutted the interior of the existing building, embarking on a redesign from scratch.

Photo credit: Alex Lesage

A portion of the commercial space was preserved, yet halved in size, and cuts were made to the side of the existing façade in order to create new openings for entry to the residential space, and for a new garage.

The original entrance to the upper-level apartments was then relocated from the main commercial boulevard to the residential side street, providing the client with more discreet access to the residence. At the rear of the building, two external balconies were enclosed by making a slight extension of the brick façade, using brick patterns that match the original construction.

 To maximize its vision, while adhering to strict building codes and regulations, Atelier Barda embarked on an interior design plan that compressed previous ceiling heights, established new floor plates, and created a fourth level in the form of a rooftop mezzanine.

On the second level of the building, the firm created a visitor’s suite comprised of three bedrooms, a kitchen, a dining room, a living room, and two bathrooms. The third level serves as the principle living quarters of the client, and Atelier Barda hollowed out its 1,700 sq. ft. volume to create an open-air courtyard.

Photo credit: Alex Lesage

Photo credit: Alex Lesage

The 200 sq. ft. courtyard is enclosed in glass internally and divides the living room area from the master bedroom. Extending vertically, the courtyard is exposed to nature’s elements from above, and features lush vegetation, seating areas, and a Japanese soaking tub. 

“The courtyard really articulates the space, while creating a very private outdoor area for the client,” say the architects. “It also allowed us to bring abundant light into the core of the building.” 

The courtyard contributes to more than 1,000 sq. ft. of overall outdoor space, including two very private rooftop terraces that serve as bookends for a newly-constructed 400 sq. ft. mezzanine level. Positioned on the rooftop in such a way that it is unseen from street level, the fully-enclosed mezzanine houses the main kitchen and dining room of the residence, opening onto a vegetable garden terrace at one end, and an outdoor dining and lounging terrace at the other. 

Photo credit: Alex Lesage

“The client likes to entertain, so we decided to include the kitchen and dining room on the mezzanine level because of the access it provides to the two terraces,” says the architects. “The interior of the mezzanine provides easy access to the terraces, while externally they are separated by the opening of the internal courtyard, which provides views down into the third level.”

Atelier Barda worked closely with local artisans to design customized furnishings that complete the residence. The firm also worked with stone workers to custom-build black terrazzo vanities and washbasins for the master bathroom. The bathroom’s black terrazzo floors extend seamlessly into the shower, providing a visual continuity that is replicated in the extension of the main bedroom’s wooden floors to the panelling of its dressing area.

“Within the walls of the original façade, we have built this sort of Italian ‘baldacchino’ that sits atop an older structure,” says the architects. “It’s a very discreet intervention, but filled with complex technical design features and transformations that are only revealed inside the envelope.”

Data sheet
Location: Montréal, Canada
Surface area: 7,200 sq. ft.
Model credit: Le Kutsch
Photo credit: Alex Lesage, Threefold
Video credit: Director, edit, camera: Pierre-Alexandre Guay – Director of photography: Alex Lesage – Production: Threefold.

X