Chat with us, powered by LiveChat

Nature is healing: Behavox

ISSADESIGN and A+ present the new research and development centre of Behavox, a data analysis company based on artificial intelligence, in Montreal. The project was designed and built during the pandemic, and proved to be a major challenge for the entire design team.

Photo credit: Maxime Brouillet

The challenge for the design agency was to design many closed spaces, to allow meetings and moments of concentration, but without obstructing the views, but rather by enhancing them. 

With a mandate to design an environment with as few walls as possible, while integrating sports areas, a cafeteria, employee locker and brainstorming areas as well as meeting rooms for an occupancy of up to 283 employees, ISSADESIGN’s creativity had to reflect the client’s needs.

Photo credit: Maxime Brouillet

The idea was to anchor the development in a perspective of sustainability, to achieve this, the meeting rooms revolve around the central core of the building, allowing natural light to flood the work areas and other informal collaborative spaces.

Soundproofed glass cubicles surround the windows of the floors to provide employees with private work spaces close to their personal work space. The connection between employees is favoured by the installation of a floor opening facilitating access from one floor to the other and offering an even more striking view of the city from the arrival of clients on the 27th floor.

Photo credit: Maxime Brouillet
Photo credit: Maxime Brouillet

The bar-café serves as both a meeting place for employees and a reception area for visitors, making the arrival more convivial and less formal. On either side of this bar is the agora/cafeteria, which acts as the lungs of the project. The latter is located on the south side of the building, where the view is the best because of the presence of the Old Port and the river.

Photo credit: Maxime Brouillet

“The idea was to make this view accessible to everyone,” says the designers. This area is meant to be inviting because of its outdoor garden aspect set up by its custom-made furniture with lampposts reminiscent of city gardens. The abundance of vegetation enriches the work environment and makes it pleasant and soothing. The aim is to put forward the spirit of an indoor garden.

“It is through these gestures that the threshold between exterior and interior loses its definition and challenges our relationship with the exterior, even when we are more than 25 floors above ground level. Located at the ends, the sports areas have been designed as open spaces. These high bar courses add a playful touch to the work environment. It is not uncommon to see employees taking a break while moving.”

The work combines wood, transparency, raw concrete and white. The idea was to work on linearity and curvature for all the installations. The curve adds a softness to the work environment while reflecting the light that falls on it.

Photo credit: Maxime Brouillet

These gestures are intended to finely evoke nature in addition to leaving room for the viewer by their purity and their nuanced details. These various interventions are the result of a biophilic reflection that aims to integrate and design inspiring places that bring human beings closer to their environment through natural systems and attractions.

Photo credit: Maxime Brouillet

Technical sheet
Client: Behavox
Location: 900 West de Maisonneuve, Montreal, QC, Canada.
Area: 39,320 sq. ft. / 3653 m2.
Materials used: corian, concrete, wood: oak, melamine, vinyl, carpet, metal.
Design: ISSADESIGN, design de l’environnement intégré
Integrated project management: A+

X