Chat with us, powered by LiveChat

Treat yourself: Pierrefonds Public Library

Montreal’s revamped Pierrefonds Public Library is defined as the combination of a park and a shopping mall where bookshelves are divided into thematic aisles in the style of a mall’s many wings.

While looking through old masterplans of Pierrefonds-Roxboro, Chevalier Morales and DMA architects came across a graphic image depicting the main planning criteria for green spaces in the district. The drawing showed an idealized park on a generic site. The park was divided into various areas, based on age groups and types of activities: green spaces, rest spaces, play zones, exchange networks, etc.; similar to library planning.

Photo credit: Chevalier Morales

“The overall planning strategy of this innovative and highly technological library was inspired by the pragmatic efficiency of shopping centers, train stations, and airports, all while avoiding their flaws.”

An in-depth study of this document, paired with a reorganization of the various areas, especially the green spaces, became one of the foundations for the project. An interior garden emerged as a result of these explorations. Created by an extraction process, the garden allows natural light as well as part of the natural surroundings to reach the heart of the existing building. The garden also functions as reference point for users and employees of the library. 

Photo credit: Chevalier Morales

The shopping mall typology was also investigated. Generic buildings, obedient to functional and economic requirements, shopping malls have one or many focal points. These centers of activities and exchange are almost always topped with a large skylight accentuating the composition.

Another important characteristic of the shopping mall is its circulation network fed by multiple entryways that compels the customer into specific paths. Therefore, stairways typically located in central atriums are often voluntarily reversed, as a way of extending the visitor’s stay. This typology is particularly interesting to the planning of a library. Its numerous spatial qualities are essential components of what is called a “third place”.  

The project’s main elements are directly inspired by the shopping mall typology: wings merging into a central meeting space, a network of stairways, a bleacher, floor openings allowing visual connections, multiple skylights, as well as a civic space. The building’s surroundings, usually filled with parking lots, and opaque walls are here replaced by green spaces and glass curtain walls.

The project’s forms and materials are simple and intend to disappear to highlight the presence of its landscape, users, and books. White is dominant both inside and out and offers a neutral canvas from which the landscape’s changing colours, the roaming visitors, and the many documents contrast and stand out.

Photo credit: Chevalier Morales

The white surfaces – walls, ceilings, and shelving – also reflect and multiply the natural light coming in through the vast glass curtain walls, the interior garden, the glass roof, and the multiple skylights

A glazed curtain-wall system punctuated with white aluminum sections wraps the perimeter of the building. Some glass panels are screen-printed to create a smooth transition between transparency and opacity. The envelope is also textured inside; perforated aluminum panels flank the floor and ceiling, which also act as a ventilation distribution system.

Most of the upper floor slab is cantilevered along the perimeter of the building. The structural challenge to preserve the impression of lightness was achieved by making the floor slab appear as thin as possible. The steel structure was carefully crafted in collaboration with structural engineers, especially the glass roof over the bleachers facing the woods. 

The new building spreads around the initial borough’s library. Developing the junctions between the new building envelope and the existing facade was another technical and esthetical challenge. Some salvaged bricks were used to create inside partitions recalling the outline of the previous building. Integrating the memory of the old library into the current project was fundamental.

In dialog with the collections’ organization in thematic poles desired by the clients, the architects developed an approach that prioritizes individuals and their interactions. The architects first opted for a dense distribution of the collections to free a maximum of space in the centers and accentuate the plan taking care to preserve interesting views. Then, they proposed to place thematic isles in the freed-up spaces allowing the display of the collections in a library style. 

   

Technical information

Location: Montreal, Quebec, Canada

Client: City of Montreal

Built area: 4550 m2

Construction cost: 17,5 M$ CA

Sustainable development: LEED Gold certification (target)

Team: Lead Architects: Stephan Chevalier, Sergio Morales and François Lemoine. Architects: Alexandre Massé, Julie Rondeau, Gabriel Lanthier, Céline Leclerc, Christian Aubin, Ève Beaumont-Cousineau, Catherine St-Marseille, Simon Barrette, Geneviève  Riopel

Consultants: Bouthillette Parizeau, SDK, Équipe Laurence, Version Paysage

Awards: Canadian Architect Award of Merit (2014); Design Award of Excellence – Institutional Projects of the Canadian Institute of Steel Construction (2018); Quebec Libraries and Archives Architecture Award (2019)

X