Chat with us, powered by LiveChat

Onespan, Montréal

Inside Studio, Montréal

Photography by Stéphane Brügger

When looking to relocate its Montréal office, this U.S.-based cyber-security company chose a 55,000-sq.-ft. space occupying two floors in the historic Windsor train station. Extensive demolition unveiled original brick walls, arches, fireplaces, and wood panelled doors that became dominant architectural attributes. To contrast these, a pop-art concept characterized by vibrant colours and bold shapes became a dramatic unifying factor. At the junction of an L-shaped plan, existing cavernous rooms were preserved and house the reception, boardroom and lunchroom. Recuperated traditional wood doors painted in bright colours paired with bold, geometric motifs on oversized area rugs (facilitated by commercial plank carpet tiles) distinguish the conference rooms, while floating glass cubes framed in vivid colours highlight the closed offices. A central lunchroom anchored by a concrete island acts as a meeting point, while overhead artificial beams hang in stark contrast to the classic architecture of the room’s perimeter.

X