The garden of education: Collège Notre-Dame

Montreal-based agency Taktik Design redeveloped Collège Notre-Dame’s unconventional form making use of its bright space, and the spirit of the indoor garden area.


Previously a passage corridor, the design team developed La Rocaille as a new friendly and inviting third-place favoured by students. Encouraging socialization, exchange and collaboration, the layout offers different adaptive zones such as the cubicles in poplar structure, high tables, and counter tables.

Lounge area
Photo credit: Maxime Brouillet

The section housing the stage serves as a gathering space or as a flexible classroom for larger groups. Special meetings can take place in the conference room, while the lounge area and the wooden terrace are focal points for having a meal, or simply to relax. 

La Rocaille puts forward the richness of the vegetation of its annexed garden by the presence of numerous plants and by the integration of lampposts reminiscent of those found outside. With a rich history, several archive photos of the college have been incorporated into the layout  to perpetuate traces of the past.

Technical sheet
Location: Montréal
Project end date: September 2020
Area: 2730 sq.ft
Client: Collège Notre-Dame

Designer/Project manager
Cynthia Papineau
Collaborators
Nicola Tardif-Bourdages & Quentin Veron
Graphic interventions
François Leandre & Isabelle Boucher

X