Architectural team completes final phase of the new CHUM

Located in the heart of a busy downtown Montreal quadrangle, the CHUM hospital complex is integrated into a dense urban environment, near the Ville-Marie expressway, a metro station, and Montreal’s cosmopolitan and historic districts.

Photo credit: Adrien Williams

“This location presented many challenges,” says Joanne Parent, architect assistant project manager, and responsible for the quality control of the project. “First, the hospital had to remain in continuous operation and the work had to be done in such a way as not to compromise the safety of hospital users. Secondly, the excavation and design of the structure had to be such that it would not impose any load on the city’s infrastructure (several underground services) or on Phase 1, nor would it impede traffic flow around the hospital.”

Photo credit: Adrien Williams

In 2018, the firms Jodoin Lamarre Pratte architectes and Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes were commissioned to complete the final phase of the new Centre hospitalier de l’Université de Montréal (CHUM), designed during the first phase by CannonDesign and NEUF architect(e)s.

This latest phase of the project follows those of the Research Centre (2013) and the hospital (2017 – Phase 1) and aims for  LEED Silver certification.   

Photo credit: Adrien Williams

This last phase of the CHUM aimed to create an environment capable of welcoming and accompanying users, supporting them through diagnoses, treatments, follow-ups, and visits to their loved ones, in short, a caring environment for patients as well as for the staff who work there every day.

Photo credit: Adrien Williams

Photo credit: Adrien Williams

“The quality of the spaces has a direct impact on the quality of life of the users, on their feeling of safety and confidence, as well as on the staff and their work experience. Consultations with the various professionals involved led to the development of workspaces and rest areas with plenty of windows, task-adapted lighting and views towards the exterior,” says Ms. Parent. 

An assessment of the plans was conducted to understand the frequent critical linkages between the different rooms, clinics, offices. Units were reorganized to optimize floor space and reduce travel distance, allowing medical staff to spend more time with patients.

Photo credit: Adrien Williams

Photo credit: Adrien Williams

“Based on what had been pre-approved by CHUM during the clinical planning submission (2014), available post-occupancy evaluations, current standards as well as our team’s experience in similar projects,” says Martine Gévry, responsible for planning the clinical functional units, medical library and offices, specialized equipment, and quality control of interior design. “The design of typical and specific spaces, and that of the integrated furniture produced a result which is fully adjusted to the needs of the staff, whether in terms of sequence of use, sensitivity of human contact, ergonomics and robustness, all in consideration of universal accessibility, durability and sustainable development. ”

Trame de fond, de Gwenaël Bélanger
Photo credit: Adrien Williams

With its unique and distinctive shape and its envelope made of copper panels, the Pierre-Péladeau Amphitheatre constitutes the “heart” of the project. The main auditorium, initially designed with fixed bleachers, was redesigned to integrate retractable bleachers.

This large multifunctional auditorium, including varied technological and scenographic equipment, can accommodate 365 people in its standard configuration, while in cabaret mode, it offers nearly 150 seats. The building also houses five modular meeting rooms (the movable walls allow for the configuration of up to 10 meeting rooms), where acoustic is ensured using triple glass.

A veritable structural feat, the building’s volumetry and large spans were achieved through a complex load-bearing frame and cantilevered shell and floors. Integrated above the underground parking lot, surrounded by a perimeter circulation path with access to the parking lot, and equipped with a full-width glass skylight on the roof, this amphitheatre was the source of many functional and technical challenges and required great mastery in both design and execution.

Datasheet

Project program

  • 365-seat amphitheatre : 5,582 m2 on 3 floors
  • Pavilion C – Outpatient Clinics : 15 floors (14,807 m2)
  • Pavilion B – Library and administrative offices : 15 floors (18,619 m2)
  • Parking : 852 spaces on 5 floors (31,600 m2) and 210 bicycle spaces
  • Locker rooms : 3311 lockers for staff (40% of total)

Project team

  • Finalization of the design, execution, and supervision of the work: Jodoin Lamarre Pratte | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux architects in consortium
  • Design: CannonDesign + NEUF architect(e)s
  • Lead architect: Michel Broz
  • Co-project managers: Michel Broz and Anik Shooner, architects
  • Design direction: Jean-Pierre LeTourneux
  • Assistant Project Manager, responsible for project quality control and in charge of the production and site teams: Joanne Parent
  • Person responsible for planning the clinical functional units and workshops, specialized equipment, quality control of interior design and co-responsible for the teams: Martine Gévry
  • Construction: Pomerleau
  • Engineering: Pageau Morel and Associates, SDK and Associates
  • Landscape architecture: NIPpaysage
X