Less is more: Querbes Residence

Built at the turn of the 20th century, the Querbes Residence is a single family house located in Outremont, a residential area known for its stately Victorian homes and tree-lined streets in Montreal.

Photo credit: Alex Lesage

Designed by Vives St-Laurent, the home’s unique features became an integral part of the project’s conceptual direction, and some elements, such as the staircase, the plaster moldings, and the fireplace’s mantle were preserved.

The previously partitioned kitchen now opens on to the dining room, as well as to other living spaces on the ground floor. Clear and simple, the kitchen becomes the key element of the open space concept. The use of gray hues enhances the stone’s natural texture. The marriage between the lacquer and the marble counter creates an ambiance with sober tones. The stone-covered peninsula gives the impression of a ribbon wrapping the cabinets, creating the effect of blocking the entrance’s point of view.

Photo credit: Alex Lesage

One of the major interventions is the relocation of the basement’s access. In harmony with the staircase’s classic style, the new access now integrates into the original structure.

The dark-colored, American walnut floor was restored to its original state in order to contrast with customized white oak furniture pieces. The incorporation of a large bookshelf in the dining room serves both as a credenza and as additional storage for the open space. Furthermore, the addition of a bench in the vestibule can be used as a seat, as well as a functional storage space for the family.

The restoration of the back facade, as well as the remodeling of the basement, was realized in collaboration with Pelletier De Fontenay’s architectural firm. The addition of a large sliding door, and the enlargement of the window above the sink, enhance the visual connection towards the yard. The red brick siding and the anodized finish of the new windows really emphasize the timeless character of the residence.

The completely revamped basement offers additional living spaces to the residents, including a living room, an office space, a bedroom, and a full bathroom.


Technical sheet

Designer: Vives St-Laurent

Project manager: Laurence Ouimet-Vives

Collaborators: Antares

Architecture: Pelletier de Fontenay

Suppliers: Ramacieri Soligo, Strong as wood, Alumilex et Gepetto

Location: Montréal, Canada

Surface area: 1,100 sq. ft.  

Year of completion: 2021

Credit: Alex Lesage

X