Home is where the food is: Louis-Hémon House

A small brick 1950s house located on Louis-Hémon Street in Montreal received a contemporary transformation within its living spaces.

Designed by Issadesign, the residence had remained virtually unchanged since its initial construction. The team preserved key elements of the existing architecture such as the roof slopes, the dormer, and the characterful volume of the dwelling.

New finishing materials were proposed in order to infuse character and echo the new installation. In addition to these modifications, the attic, an unused and cramped space, has been removed.

Photo credit: David Boyer

“This gesture was able to bring out the quality of natural light and maximize the contribution of the house, while enhancing its character,” says Marie Eve Issa, founding designer of Issadesign.

The main change made to the original rear façade was the integration of vast windows and doors. The addition is intended to be a contrasting architectural language between the two volumes. It was important for the agency to create an opposition so that the whole forms a whole uniting itself through the expression of contemporaneity.

“We propose a distinctive addition by creating a distance between the volumes in order to establish a dialogue of architectural respect, making the existing building breathe,” says the agency. “The objective is to enhance it.”

In the original layout, the rooms were divided into a private area around the bedrooms, and a public area around the living room. This configuration has been modernized and transposed into the new layout through the implementation of a volume housing the social areas of the house, and private areas.

Photo credit: David Boyer

From the entrance, the family living areas are open. The living room, kitchen, and dining room have been grouped together to form a single large living room at the heart of the house and, by the same token, to benefit from the cathedral ceiling.

Being a chef, it was important for the owner to have a central kitchen that would allow him to entertain. The large cabinet wall creates a theatrical look, drawing the eye into the kitchen with its imposing height and unique details.

Photo credit: David Boyer

The designers were inspired by the large storage walls of restaurant bars, which serve as central elements and are signatures of festive places. To this effect, an ice bin is placed on the island, allowing the owner to adapt the space to the receptions, while a wine cellar puts their private collection within reach.

Behind the kitchen, the staircase connects the two pavilions, playing on the levels. The children’s rooms and a family room are located on the lower level. On the upper level, overlooking the central living space, is the master suite, consisting of a bedroom and a full bathroom. Located above the garage, the master suite comes with a front balcony, allowing its occupants to enjoy sunny mornings.

Classic materials such as black walnut, marble effect quartz, brass, and terrazzo were used in this project to create a discourse with the original architectural typology. Continuity of the material was achieved throughout the spaces to contribute to an impression of fluidity.

Technical sheet
Client: Private
Location: Louis-Hémon rd, Villeray Montréal, Qc, Canada
Area: 2420 pi. ca. / 223 m. ca.
Interior materials: Marble effect quartz, brass, terrazzo, black walnut, engineering floor.
Exterior materials: Brick and metal cladding.

Project Team
Design: ISSADESIGN, design de l’environnement intégré
Lighting: EDP
Ceramic: Centura
Floor: Craft
Photographer: David Boyer

X