Rituals of Home: Contemporary kitchen

Marine Drive Residence, Vancouver

Design by Tyrrell Projects w/ Bulthaup Vancouver

Photography by Brett Ryan Studios

 

A retiring couple and their new pup chose the classy confines of West Vancouver to move into condo living and wanted to bring contemporary style and function along with them. The galley-style kitchen was designed and created with functionality, ergonomics and innovation at the forefront. The existing space saw worn surfaces and failing mechanics, while the new introductions saw a visual refresh with long-term sustainability.

Demolition noise saw challenges overcome due to strata restrictions which combined with client circumstances meant a tight schedule and multiple areas of scope completed simultaneously. The kitchen floor was clad with large format slabs with flush conditions to the living space, meaning less grout lines and easier to clean surfaces, enabling easier accessibility and maintenance as the couple ages.

The millwork came from the intention to add form and value to the home and to the lifestyle of its inhabitants while keeping in line with a timeless aesthetic using micro-beveled, durable, two-toned laminated surfaces. Push access fronts meant the area was snag-free in the narrow space. Appliances were clad with the same laminate and thoughtful storage caddies were introduced, leading to a streamlined visual approach and easy access.

The existing lighting was replaced with energy efficient LED fixtures. New recessed pot lights, accent strip lighting and a unique pendant over the eating area meant that beauty could yet again be enjoyed in a sustainable manner. Counters and backsplashes were man-made, damage-free hard surfaces and integrated a flush cooktop, sink and minimalistic electrical outlets. A built-in coffee maker, wine rack and additional storage meant these counters could be kept clutter-free.

Black window shutters matching those in the living areas saw a more traditional yet sustainable approach to temperature regulation, avoiding the need to introduce air conditioning, while still allowing natural light to filter in and views to be enjoyed.


Ryan Tyrrell is principal at Vancouver-based Tyrrell Projects.

X