Boston University Center for Computing & Data Sciences, Boston, U.S.A.

KPMB Architects, Toronto

Photography by Tom Arban Photography

This 19-storey LEED Platinum building, soaring above the Charles River, unites the mathematics, statistics, and computer science departments in a collaborative model accommodating 3,000 individuals. A central atrium and interconnected 13-storey staircase foster synergy and chance encounters among faculty and students. Expansive river views envelop the open interiors on three sides, with classrooms and collaboration spaces basking in natural light through floor-to-ceiling windows. Whiteboard walls invite collaborative ideation. Movement and nature integration are emphasized, and materials were carefully selected with occupant well-being and carbon reduction in mind. From the finished concrete floors to carbon neutral carpet and rubber flooring, the materials enhance indoor air quality, human health, and comfort. Warm wood accents harmonize with a vibrant primary colour palette of red, green, yellow, blue and purple, imbuing spaces with optimism and serving as wayfinding elements. Active chilled beams provide personalized temperature control for offices and classrooms, ensuring comfort and energy efficiency.