Collaborative Culture: Media Monks Studio

Media Monks' studio in Toronto is a collaborative workspace that places importance on culture.

Photo credit: Tom Arban

The Media Monks studio, designed by Lebel & Bouliane, aims to stand out and inspire its creative team with an office culture that generates creative and forward-thinking solutions for some of the world’s most recognized brands.

Located in a mid-rise condominium in Toronto, this space is a prominent anchor corner with a retail front entrance. The architectural and interior design responded to the studio’s history and brand evolution in Toronto.

Photo credit: Tom Arban

The interior features a warm and rich materiality, functional scalability and seamless technology, which was done to reinforce the local brand strategy for Media Monks Toronto and support  the studio’s creative culture.

The studio is designed for a dynamic work flow with a system of collaborative mixer spaces that spread through the two floors. A wood ceiling leads through the shared collaboration spaces, and opens up to clusters of workstations at the windowed perimeter of the second floor.

Photo credit: Tom Arban

The spaces accommodate various work activities and group sizes from personal work to team meetings.

The studio is connected by the central stair and bleacher connecting the second floor work areas and lounges to the ground floor social spaces. The bleacher area, which is proportioned for town hall presentations and large client pitches is fitted with AV equipment to showcase immersive digital projects at a two storey-scale.

Each floor is AV-integrated, with digital or projection screens integrated into the interior design to review and present the agency’s work at various scales on each floor.

Photo credit: Tom Arban

The space was designed for hybrid work and offers areas for teams to gather in pre-set schedules or ad-hoc meetings, supported by hot-desking spaces, recreational spaces, and a central food and beverage area.

The ground floor is the activated ‘Community Hub’ and features a games lounge, game rooms, kitchen and an open bar and banquette seating that wrap around the bleacher.

Photo credit: Tom Arban

The faceted planning around the bleacher stair podium organizes the ground floor into sections. This avoids the sense of emptiness during quiet periods of the week, and aims to activate each area during peak work hours, while accommodating gatherings of up to 200 people during special events.

A strong textural materiality was developed to control acoustics, provide a sense of privacy in the open desking areas, and screen the building systems such as drains, HVAC, sprinklers, and electrical from view.

Photo credit: Tom Arban

Special attention was paid to zoned and adjustable lighting to suit localized activities. Working closely with Alula Lighting, the project features various indirect and direct lighting in response to a graphic-intensive, digital-only work environment. The result was a warm and subtly-lit interior with a mix of warm and cool light.

Technical Sheet:

Location: Toronto ON
Area: 1410 m2 / 15,200 sf fit-out
Lighting Design: Alula Lighting
Structural Engineering: Blackwell
Mechanical & Electrical Engineering: Smith+Andersen
AV Design: HitPlay