Canadian Interiors
Best of Canada Winner

Villeneuve Residence

Residence

 Facebook LinkedIn


In Montréal’s Plateau Mont-Royal, Atelier Barda transformed a grocery store with two apartments above into a single-family home with garage, garden and rental unit. The former storefront windows and the main central door were conserved. But, to add a measure of privacy needed for a residence, a service block was built that incorporates a closet, powder room and bookcase, so that passersby can only catch glimpses of domestic goings-on. The most interesting detail is the handrail for the stairs at the rear of the living room, which folds and curves gracefully to form a newel post evoking the whiplash tendrils of Art Nouveau decoration.

Firm

Atelier Barda Architecture

Location

Montréal

Credits

Photography: Maxime Desbiens

Suppliers

Backsplash: Mutina
Stools: Atelier Barda
Contractor: SIGA Delveopment
Armchair: Cassina
Download Project PDF