Canadian Interiors


Inside Peek

Somerville Residence


A couple with two young children wished to renovate a row house dating back to the 1970s.┬áContained within a space of 16′-0 ” wide by 47′-0 ” in length, the residence is organized on four levels including the basement. The entire layout of the rooms has been completely reconfigured according to the new needs of the clients, with a design by _naturehumaine. An existing triple-height void topped by a skylight illuminates the heart of the house.

A new staircase with a guard composed of black painted steel tubular sections emphasizes the verticality of triple height space. A white wall cladded with painted wooden panels installed in a random arrangement adds a dramatic effect to the entire project. Two translucent glass plates provide luminosity to the bathrooms and punctuate the wooden wall on the 2nd and 3rd floors. The original stainless steel suspended light fixtures were painted black and their supports reconfigured more dynamically. The use of pale maple wood for the floors, concrete for the kitchen island and velvety white laminate for the cabinets, contributes to the minimalist spirit of the residence where a specific attention to detail is omnipresent.